wpi logo www.weeronderweg.eu logo
inleiding
Wedstrijdorganisatie komt met verontrustende feiten PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Friday, 01 October 2010 20:36

Wedstrijdorganisatie komt met verontrustende feiten

De wedstrijdleiding van de Gordon Bennett Cup heeft vanavond enkele gegevens bekendgemaakt met betrekking tot het vermiste Amerikaanse ballonteam Richard Abruzzo-Carol Rymer Davis. De gegevens hebben betrekking op de daalsnelheid van de Amerikaanse ballon op de laatste momenten waarop nog gegevens werden ontvangen van de transponder en van de Italiaanse radar. Daaruit blijkt dat de ballon aanvankelijk licht daalde, om plotseling in een erg grote versnelling omlaag te bewegen. Daarbij zou een snelheid van 80 km/uur zijn afgeleid uit de radargegevens. Flight Director Don Cameron gaf op de BBC in een interview weer dat hij zich zeer grote zorgen maakt nu deze gegevens bekend zijn geworden. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de bemanning een impact op het water met een dergelijke snelheid zou kunnen overleven. Omdat er tot nu toe echter nog niets aan restanten van de ballon is gevonden, kan men nog geen nadere conclusies trekken.

 

Het interview dateert van 1 oktober 2010, zes uur vanavond.

Jacob Kuiper, 1 oktober 2010, 22.35u.

 

Last Updated on Friday, 01 October 2010 20:39
 
Zoektocht naar Amerikaans team duurt voort PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Thursday, 30 September 2010 13:47

Zoektocht naar Amerikaans team duurt voort.

De Italiaanse reddingsdiensten blijven zoeken naar het vermiste Amerikaanse ballonteam Richard Abruzzo en Carol Rymer Davis. Afgelopen nacht moest het zoeken vanuit de lucht tijdelijk worden onderbroken maar overdag gaat het weer verder. Met vele schepen wordt het zeegebied in de buurt van Kaap Gargano in het district Puglia afgezocht. Tot nu toe is nog niets gevonden. Een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht meldde dat zij voor het laatst contact hadden gehad met de ballonvaarders op woensdagochtend om 8 uur (Ned. Tijd). De piloten meldden toen dat ze in slecht weer zaten. Daarna is er niets meer van hen vernomen.

Voor de laatste informatie over de situatie rond het team Abruzzo-Davis verwijs ik graag naar de website van de Gordon Bennett cup: http://www.gordonbennett2010.com/

Jacob Kuiper, De Bilt.

Donderdag 30 september 2010, 15.45u.

Last Updated on Thursday, 30 September 2010 13:48
 
Grote onzekerheid over Amerikaans team PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Wednesday, 29 September 2010 12:59

Grote onzekerheid over Amerikaans team Abruzzo-Rymer Davis.

Sinds vanochtend 07.58 u (Ned. Tijd) is van een van de laatst overgebleven wedstrijddeelnemers die nog niet waren geland, het Amerikaanse team van piloot Richard Abruzzo en co-pilote Carol Rymer-Davis, geen bericht meer vernomen.

De tracker die iedere ballonvaarder aan boord heeft, vermeldde op dat moment dat de ballon op een hoogte van 9000 voet verbleef (2700 m) en daar met een snelheid van 7 knopen (circa 16 km/uur) in praktisch zuidelijke richting dreef. In dat gebied kwamen op dat moment enkele onweersbuien voor.

Ook de computermodellen van gisteravond hadden al indicaties dat zich in dat gebied buienactiviteit voor zou kunnen doen. Een gasballon is uiteraard zeer kwetsbaar, net als andere luchtvaartuigen voor dit soort weerfenomenen. Buien zijn een van de meest gevaarlijke weerkundige zaken voor dit soort luchtvaartuigen. Als de met waterstof gevulde ballon door een bliksemontlading getroffen zou worden, dan is de ramp niet te overzien. De elektrische ontlading kan het gas tot ontbranding/ontploffing brengen met alle rampzalige gevolgen van dien.

Het officiële vluchtleidingscentrum van de Gordon Bennett wedstrijd in Bristol geeft uurlijks een nieuwsbulletin uit met de laatste stand van zaken rond de situatie van het Amerikaanse team.

De Italiaanse marine is met een snelle boot in het gebied bezig met onderzoek en ook een helikopter is ingezet om te zoeken naar het Amerikaanse team. Ook de autoriteiten in Kroatië zijn geïnformeerd en gevraagd uit te kijken naar de ballon en zijn bemanning. Via deze website hoop ik u de komende uren ook op de hoogte te houden.

Jacob kuiper, de Bilt

29 september 2010 1456 u MEZT.

 
De race gaat nog steeds door! PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Tuesday, 28 September 2010 22:20

De race gaat nog steeds door!!

Hoewel er nu, 23.45 uur Ned. tijd, zeventien van de twintig teams zijn geland, is de wedstrijd nog niet gelopen. Drie ballonnen hangen nog boven de Balkan en de Adriatische Zee. Het zijn stuk voor stuk zeer ervaren gasballonpiloten die in de Gordon Bennett wedstrijden van voorgaande jaren ook van geen wijken wisten. Het Amerikaanse team Abruzzo+Rymer-Davis hangt nu praktisch stil op 1 kilometer hoogte boven de centrale Adriatische Zee. Ze wachten vermoedelijk op een draaiing van de wind die later morgen op gang kan komen en hun dan mogelijk naar Griekenland kan sturen. Het Britse team Hempleman-Adams+Carey varen op ruim 3 kilometer hoogte boven zuidelijk Bosnië in oostnoordoostelijke richting. Hun ballon heeft een nieuwigheidje waardoor de hoeveelheid waterstof veel minder snel wordt verbruikt dan bij de andere ballonnen. Daardoor kunnen ze het wellicht nog langer volhouden en ook dat schept nog kansen. Het derde team is dat van de Duitsers Eimers+Seel. Zij bevinden zich nu boven centraal Servië en varen op grote hoogte met een strakke 50 km/uur naar oostnoordoosten. Alle drie teams proberen de enorme afstand die het Zwitserse team Frieden+Witpreachtiger vanochtend neerzette, te overtreffen. De Zwitsers, die vorig jaar 2e werden in de Gordon Bennett, zetten hun ballon neer vlak tegen de Donau-delta in Noordoost-Roemenie. Daarmee hebben ze in rechte lijn vanaf Bristol gerekend, een afstand van 2434 km bereikt. Om die afstand te verbeteren zullen de anderen echt alle zeilen bij moeten zetten. In Bulgarije en Griekenland loert het gevaar van zware onweersbuien, en dat is ook voor het gebied van de Adriatische Zee nog een risico. Ab Maas en ondergetekende reisden vandaag terug naar Nederland. De afgelopen week was Bristol ons zenuwcentrum voor begeleiding van het Nederlandse team. Het is prachtig om via bronnen als Internet alles op de voet te blijven volgen. Vele piloten kennen we persoonlijk omdat we ze al vele jaren meemaken bij de Gordon Bennetts. Ook Kurt Frieden is een goede vriend geworden. Het was prachtig om hem zelf vanaf de veerboot (halverwege tussen Harwich en Hoek van Holland) aan de telefoon te krijgen terwijl hij slechts kort daarvoor was geland in Roemenie. “Het uitzicht boven de Middellandse Zee was adembenemend, vooral het moment toen wij tussen Corsica en Sardinië op grote hoogte de nauwe zeestraat passeerden. Vanochtend had ik een grootste hoogte van 5100 meter boven Roemenie en voeren we met 90 km/uur, fantastisch! “Aldus Frieden.

Zoals het er nu naar uitziet zal morgen, woensdag, de beslissing wel vallen, hoewel we niet precies in kunnen schatten wat het gedrag van de nieuwe Britse ballon zal zijn. Wordt vervolgd.

Jacob Kuiper, De Bilt, 28 september 2010, 2350 uur Ned. tijd.

Last Updated on Tuesday, 28 September 2010 22:21
 
Geland bij Perpignan PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Monday, 27 September 2010 20:32

Geland bij Perpignan

Jammer, maar aan alle spannende dingen komt een eind, zo ook aan het avontuur dat Rien Jurg en Ron van Houten in deze 54e Gordon Bennett race meemaakten.In de late namiddag is het Nederlandse team geland op zeer korte afstand van de Middellandse-Zeekust iets ten noorden van Perpignan. Ze hebben in rechte lijn vanaf Bristol een afstand afgelegd van ruim 1047 km. Niet slecht, maar… een aantal deelnemers weet nog steeds van geen wijken. Vijf teams zijn nu nog in de lucht. Voorop ligt de Zwitserse crack Kurt Frieden, die nota bene in deze daglichtperiode van 27 september de hele Middellandse Zee en Adriatische Zee is overgestoken en nu boven de Balkan hangt. De landing van het Nederlandse team was onder tamelijk lastige windomstandigheden. Omdat het midden overdag nog warm is ontstaan continue thermiekbellen, waar een gasballon erg veel last van heeft als hij op lage hoogte boven de grond vaart. Bovendien stond er een stevige noordwestenwind die zo dicht bij de Pyreneeën altijd erg vlagerig kan zijn. De lucht wordt vanaf het vaste land gedwongen om de bergen heen de zee op gestuurd en dat is daardoor nooit rustig landen.

Over de afloop van deze spannende wedstrijd houd ik u de komende tijd op de hoogte.

Jacob Kuiper

Bristol, 27 september 2010, 2229 uur.

Last Updated on Tuesday, 28 September 2010 22:25
 
«StartPrev123NextEnd»

Page 1 of 3