wpi logo www.weeronderweg.eu logo
24september De dag voor de start PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Friday, 24 September 2010 22:58

24 september: Een dag voor de start

 

Deze vrijdag begon officieel het hele voorbereidingstraject van de Britse organisatie met de hoofdbriefing van de piloten. In Bristol kwamen de 20 teams ’s middags bijeen om alle details te vernemen over de op handen zijnde wedstrijd. Met name de regels voor het varen in gebieden waar ook de reguliere luchtvaart een belangrijke rol speelt, kwamen aan de orden. Air Traffic Control Bristol had enkele medewerkers op de briefing afgevaardigd die zeer nauwgezet aangaven hoe en waar de piloten rekening moesten houden met de regelgeving in hun controlegebied. Bristol zelf heeft een drukke luchthaven en de gasballondeelnemers zullen bij het passeren van die luchthaven exact op bepaalde niveaus moeten zijn om goed en veilig dat traject uit te voeren.

De weersvooruitzichten voor de starttijd zijn redelijk. Zaterdag overdag staat er een straffe noordenwind. Het startterrein zelf is erg open en onbeschut, zodat het vullen van de ballons met waterstofgas waarschijnlijk pas laat in de middag kan beginnen. Het is de bedoeling om alle 20 deelnemers binnen een tijdspanne van 1 uur omhoog te laten gaan. Bij de loting van de volgorde van starten kreeg het Nederlandse team de 2e startplaats toegekend. Als eerst zal een Russisch team het luchtruim gaan kiezen. Afhankelijk van de weer- en windcondities zal dus zaterdagavond de start plaats vinden en daarna zullen de ballonnen alle via het Internet te volgen zijn. De positiebepalingssystemen geven live door waar iedere ballon zich bevindt.

Op de officiële internetsite van de race zal via de volgende link de ballonnenposities boven Europa tonen.

Ik hoop die link ook actief te hebben op deze weeronderweg.eu website, klikt u daarvoor op het balloon-menu op het item “waar zijn de ballons nu?” Maar het kan zijn dat deze website nog niet die doorlink beschikbaar heeft en dan kunt u dus de bovenstaande verwijzing gebruiken.

Vanochtend was ik even met enkele teamleden van de Nederlandse ploeg op het opstijgterrein en daar werd een kleine impressie gemaakt, onder erg winderige omstandigheden.

Morgen dus meer over de gebeurtenissen naar de start.

Jacob Kuiper

Bristol 24 september 2010, 23.50 uur.

Last Updated on Sunday, 26 September 2010 09:11